BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Tuesday, November 29, 2011

camne leh lupa???

cuai...lalai...leka...

3 perkataan yg menggambarkan saya hari ni...nak tau kenapa???

hmm...apa la nak jadi ngan saya hari ni...ni la kali pertama saya g keje dengan x tutup pintu...mcm xpercaya je tau...rasa2 masa nak kuar tadi mcm dah tutup pintu...sekali rupanya bila hubby balik dari jaga exam sampai je rumah tgk pintu terbuka...Masya-Allah...hubby terus cal saya tanya psl pintu tu...

bayangkan, dari pukul 7.30 pagi sampai pkul 2 petang pintu rumah terbuka, tapi xde sape2 kat rumah...huii...mujur la kami dah buat pagar n tembok kat rumah tu kan...kalau x mmg harus ada yg amik kesempatan je tadi...smpt gak tanya hubby ada x barang yg hilang, tapi hubby malas lak nak tgk...

tu la, rasa2 kecuaian ni disebabkan keta saya kali ni parking mengadap ke luar, so saya xperasan lak pintu xditutup masa kuar tu...hmm...(sambil menggeleng2...)

ye ye...dapat cuti...

hahaha...entry org tgh suka hati ni...mana xnya, memula apply cuti 3 hari je, tapi tiba2 rasa nak tmbh lagi sehari...pas tu bos bagi permission sehari lagi...maknanya...saya akan bercuti for the whole week la...seronoknya!!! lama xrasa cuti camni kan...

actually kami plan nak g cuti2 malaysia ni...jelajah semenanjung je kot...huhu...ye la, sejak kawin ni mana pernah kami jalan jauh2 ni...hubby jenis xsuka jalan jauh. paling2 pun jalan melaka-KL je...huhu...so kali ni dah plan ngan adik beradik saya yg lain nak g bercuti jauh sikit...sambil bw ayah tu makan angin kan...

hmm...nak g mana yek? my sis ajak g Penang ni...nak kena survey lokasi yg best ni...

p/s : camne kalau banjir nnt ek? harus xsmpt nak selamatkan harta benda nnt...tawakal je la...

Friday, November 25, 2011

Banduan berkasut tinggi???

hmm...baru sat tadi saya naik ke mahkamah sat...bukan sbb ada kes tp nak jumpa Pesuruhjaya Sumpah je...huhu...sementara nak tunggu turn utk jumpa tu, smpt gak la mata ni melilau tgk kiri kanan...ada kes dah siap bicara ni...saja je la nak tgk muka banduan2 tu...ada 3 kes rasanya sbb kuar pun xbape nak saing...yg pertama kuar sorg lelaki india, pas tu kuar 2 org lak laki india gak...last kuar 3 org perempuan cina...(hehehe...baru perasan ek berturut2...1,2,3...)

yg laki india ni xmenarik perhatian saya pun, cuma yg perempuan cina tu je...mana xnya, dgn pakai baju lokap pas tu pakai seluar pendek je (kenapa la x bagi diorg ni pakai seluar panjang lokap mcm yg laki pakai kan, kan nmpk sopan sikit g mahkamah)...dgn baju lokap ala2 kemeja n seluar pendek yg mmg xbape nak nmpk (nmpk mcm pakai baju je...korg leh bayangkan kan), pas tu yg lagi syoknya...tiga2 pakai high heel tu...kasut tumit tinggi beb! rasa2 3 inci gak tu...bayangkan, pakai baju lokap ngan high heel...huhu...sudahnya, saya tgk org yg dok sebelah saya (perempuan cina) dan dia tgk saya gak...pas tu dia bersuara..."aiya, banduan pun pakai kasut tumit tinggi ke?" menggeleng2 perempuan cina tu tgk situasi tu...

saya pun buat kesimpulan ngan perempuan cina tu..."maybe diorg kena dtg pakai kasut yg diorg pakai masa masuk lokap kot" dan perempuan cina tu pun setuju dgn pendapat saya...tp kan...mcm xbape best lak tgk situasi camni kan???

Thursday, November 24, 2011

Bengang!!!

saya bengang, marah, tension, geram dan lain2 yg sewaktu dengannya!!!

kenapa yek???

cuba kalau kena kt korg (yg biasa tugasan emcee ni)...kata la korg dpt surat dari jabatan sekian sekian, minta sorang emcee utk satu function ni...bos pun dah reply kata ok, n korg lak ditugaskan utk jadi emcee function tu...siap dah contact dgn penganjur lagi bincang aturcara sume...tup2 bila hari sebenar bila korg sampai je kt tmpt function tu berlangsung, tiba2 tgk ada lak sorg deejay ni kt situ...rupanya dia lak jd emcee majlis tu, sedangkan penganjur dah contact korang utk tugasan tu...apa perasaan korang masa tu???

itu la yg terjadi kt saya hari ni...geramnya...dah la jauh perjalanan, 90km pergi balik utk ke tmpt tu...mcm nak ke jb lak rasa jauhnya...gunakan kereta sendiri lak tu...tup2 saya sampai je sy tgk si deejay tu tgh dok buat skrip...saya pun terpinga2 la, terus call bos tanya "kenapa saya tgk si deejay tu ada kt sini??" bos pun pelik...mana xnya...kami dah tau yg si deejay tu tugasannya sebelah petang, tapi kenapa tiba2 dia ada sebelah pagi, nak amik alih tugasan saya lak tu??? saya dah xpuas hati, ye la, dah bape hari saya dok contact penganjur, discuss ngan dia psl tugasan saya nnt, tiba2 masa hari langsungnya org lain lak yg jadi emcee...betul2 membuang masa saya utk prepare tu sume...pas tu leh lak buat senyap je mcm xde apa yg berlaku...bos apa lagi, xpuas hati la ngan apa yg terjadi ngan saya, dia suh saya marah je penganjur tu, dah buat salah leh buat xtau...tp saya biasa la, tgh hot camtu mana ada nak marah2, saya suka pendam je, marah mmg marah tapi xsume yg keluar la bila xpuas hati...

penganjur yg sorg ni dah mula serba salah, yela, dia yg minta emcee dari jabatan kami...tiba2 rupanya ada lak jawatankuasa yg pandai2 g panggil si deejay tu...pas tu mula la dia tanya kt deejay tu, dia emcee gak kt sini ke, n deejay tu jawab, "ye, kontrak sekali ngan petang" peh, sakit hati je sy dgr jawapan tu...tp saya xsalahkan deejay tu sbb dia xtau apa2...yg salah si penganjur ngan jawatankuasa dia la tu...yg sorg camni, yg sorg lagi lak camni...masing2 mcm xseia sekata lak...pulak tu bila ditanya, senang je dia jawab, dalam mesyuarat mula2 mmg panggil jabatan kami utk pa sistem ngan emcee, tapi jabatan kata xleh nak bantu sbb sibuk ngan lawatan YAB MB...masalahnya...bila masa lak ada meeting??? pas tu yg kami dok bincang pasal aturcara utk buat skrip tu apahal lak??? xkan la tu menandakan kami tolak utk tugasan tu??? pas tu bos siap cal jabatan tu lagi bagi confirmation psl tugasan tu...

hiss...geram sungguh rasanya...rasanya mmg merah la muka saya tadi...nasib x ijau kan...huhu...terus saya call bos cakap saya nak balik...xnak la saya stay kt situ lagi bila dah tau jadi camni...ingat bola ke??? membazir minyak saya je...

Tuesday, November 8, 2011

kudis buta...

pagi td bw eisya g klinik, cek sbb kt tgn dia penuh ngan bintik2 berair...hari2 kami dok letak minyak gamat je, sekali rupanya xsedar langsung dah 2 minggu tgn dia camtu...alahai, kesian anak ibu ni...ni gara2 pak tam la, suruh kami letak minyak gamat je, nnt ok, tp masa tu mana la tau benda tu kudis buta kan...akhirnya setelah xtahan tgk tgn dia makin teruk n dah merebak ke kaki lak, kami pun bw la jumpa doktor pg td...hmm...banyak betul ubat dpt, smpi 5 botol, siap dpt nota arahan lak camne nak manage sume tu...mandi cuma leh sekali je, tu pun ditetapkan pukul 5 petang...doktor nasihatkan biar dia jauh dari air sbb kudisnya jenis berair, dlm tu ada bakteria yg kalau pecah je benjolan tu akan merebak ke tempat lain lak...pas tu jauhkan dia dari adam, takut adam jangkit lak nnt (tgk kt tgn adam pun dah mula naik sikit dah), pas tu siap pesan jgn peluk dia lak...alahai, mana la ibu leh xpeluk anak dara ibu yg sorg ni...dah la manja kan...kesian dia...

bila fikir2, nak kena take care betul2 ni, ikut sume arahan doktor supaya dia cpt baik, kalau ibunya x take care sape lagi la yg nak buat sume tu kan? pulak tu jumaat ni saya kena g kursus lak 3 hari...hmm...saya jadi dlm dilema ni, katanya pengarah nak jumpa semua PP, tapi pd masa yg sama saya pun buntu gak memikirkan anak dara saya pun perlukan penjagaan rapi dari saya supaya kudis buta tu cpt baik. benda tu dah 2 minggu dah, mustahil dlm tempoh 3 hari leh baik kan...camne ni???

p/s : kak misah, ada suggestion x?

Wednesday, November 2, 2011

Nak cari kawan baru???

smlm kami sume keluar g makan malam...biasa la, sejak2 ayah stay ngan kami, jarang kami masak kt rumah (kecuali bila adik yg bujang tu balik, baru leh masak sbb ayah tak datang rumah kami masa tu). hmm...mana tak badan naik kan, hari2 makan malam...xleh nak diet...hehehe...

nak dijadikan cite, makcik tauke kedai tu leh lak g tanya kat ayah, "nape x cari kawan, kan senang..." maksud dia tu, nape x cari isteri baru la tu...xsangka lak laju je ayah jawab, "tgh cari la ni, xjumpa lagi" mak ai, rupanya ayah tu dah ada niat dah nak cari mak baru utk kami...xsangka...xsangka...sebenarnya saya xkisah pun, janji ada yg leh jaga dia dgn baik, tapi biasala, first2 mesti kita ada persepsi negatif punya bila tiba2 ada org lain dalam keluarga kita...takut ada niat xbaik lak, maklum la, arwah mak tinggalkan banyak juga harta selain kami anak2nya (walaupun kami xdpt apa pun kan). takut juga tiba2 semua harta arwah mak dibolot, pas tu tinggalkan ayah camtu je, mana kita tau kan hati org...hhuhu...

ntah la, kadang rasa kesian tgk ayah menguruskan diri sendiri, basuh baju, sidai sendiri, tapi mmg kena camtu la, blaja berdikari sendiri walaupun dlm keadaan kurang upaya...saya sendiri sebagai seorang yg bekerja xmampu nak uruskan dua rumah serentak...dgn dua anak kecik lagi kan...jadi nak tak nak mmg ayah kena buat sendiri la...

hmm...cite psl kawan baru ni, sebelum ni kecoh gak sekejap ayah tu tiba2 berkenan sgt ngan makcik kami...tu bukan apa, sbb dia ada iras2 ngan arwah mak, jadi ayah terkenangkan arwah mak smpaikan hari2 cuba call makcik tu tapi dia xangkat langsung sbb dah tau niat ayah...mungkin juga sbb dia tu masih lagi isteri org, xelok la ayah asyik call je...tp skrg ni, xtau la apa cite lak...hmm...tunggu je la langkah ayah seterusnya...

Rumah oh rumah...

terasa dalam dilema skrg ni...sejak2 baca statement dlm akhbar yg mengatakan banjir dijangka lebih buruk kali ni kami semua dah hidup dlm kerisauan...ye la, kawasan perumahan kami kan mmg kawasan banjir...mcm2 kami dok fikir skrg...kalau banjir sah2 la mmg total lost agaknya, banjir yg lepas pun kami xbeli2 lagi katil n almari...

mmg la ramai yg kata, cari je rumah baru tapi kemampuan tu belum ada lagi la...utk rumah ni je saya dah berhutang 15 tahun, apa lagi nak beli rumah baru kan...dgn anak nak sekolah lagi...hmm...dulu2 kalau banjir pun takat paras buku lali je, xde la rasa apa sgt sbb dah tentu xde apa yg rosak tp sejak projek pembangunan yg mcm2 dibuat berdekatan ngan kawasan kami, makin teruk jadinya...xmampu la rasanya nak berhutang sana-sini...tunggu je kalau ada rezeki kami kat mana2...hmm...

Tuesday, November 1, 2011

Ada option lain ke???

pagi ni masa nak g keje, saya terfikirkan tentang bajet yg diumumkan PM baru2 ni utk kakitangan awam...tgk statementnya ye...

"Kenaikan Gaji Tahunan tidak pernah disemak sejak 1991. Mulai tahun 2012, Kenaikan Gaji Tahunan penjawat awam akan ditingkatkan antara 80 hingga 320 ringgit mengikut gred. Di samping itu, bagi penjawat awam yang menerima opsyen ke SBPA, akan mendapat faedah kenaikan gaji, di antara 7 hingga 13 peratus"

hmmm...tu bermakna kami akan dapat kenaikan gaji hanya jika kami sign utk bertukar ke SBPA...tapi bila tukar ke SBPA, kena lak pencen 60 tahun kan...alahai...mmg la ada dasar exit policy, tapi tu kalau dpt keje yg lebih baik dr sekarang mmg boleh digunapakai kan...tapi kan...xkan la saya nak berada dalam jawatan ni sampai umur 60 tahun kan? harus la ada peningkatan diri, atau pun bertukar jawatan yg ada kena mengena ngan apa yg saya blaja dulu...akaun (huhu...ingat lagi ke psl akaun ni?)

so kesimpulannya, apa yg saya nak cite kt sini adalah : saya nak naik gaji tapi xnak pencen umur 60 tahun! tua sgt tu utk bekerja...bg org perempuan umur camtu dah layak duduk kt rumah je, habiskan masa ngan anak cucu (mudah2an dipanjangkan umur utk menikmati semua tu kan)

Monday, October 31, 2011

Gelagat Adam la pulak...

entry sebelumnya dah publish gambar2 gelagat Eisya, kali ni turn Adam lak...

posing camne la tu Adam oi...

amik gambar sendiri ni tau...

ada gaya macam mat bunga tak? hehehe...

posing tepi pokok bunga lak...kes kena paksa ngan ayahnya la ni...

Gelagat Eisya...

belek punya belek...jumpa la gambar2 si kecik ni dgn macam2 gaya...so saja je la nak publish...layan je la ye...

ni namanya tricycle eh? beli second hand je kat Rengit...nak bg diorg blaja guna dulu...

versi minah rempit kot...hehehe...

layan blues...tgh merajuk kot ni...

1,2,3 senyum...

ok, pas ni turn Adam lak...huhu...

Happy birthday...eisya!

hmmm...lama dah birthday si kecik ni tapi baru nak upload gambar...fyi, birthday si kecik ni adalah pada 17/10/2011 yg lepas...dah 3 tahun dah anak dara saya ni kan...so layan je la gambar2 ni...

merenung kek yg dah cair...kek baru buat ni, lum smpt keras lagi krimnya, tapi kami dah sambar dulu...hehehe...

sesi potong kek tanpa ibu...ibu work la...hua...xdpt nak potong kek sama2...abis si kecik ni dah xsabar2...suruh tunggu malam baru potong xnak lak dia...

ni la keknya ye kawan2...

Cuba teka ni gambar apa?

kat atas ni hasil nukilan Adam...budak ni mmg pantang jumpa pen ngan kertas, ada je la dia nak lukis...so far dia dah pandai dah tulis nama sendiri and nama adik...hmm...jenuh gak dok fikir ni gambar apa...mcm robot pun ada...orang pun ada...agak2 korang la kan tu apa?

Thursday, October 27, 2011

update cerita di teluk gorek...

alhamdulillah, kami semua selamat sampai ke rumah...sebelum bertolak ke mersing tu, mmg risau sgt la, mcm2 kami dok fikir...sekarang kan musim hujan...apa cite la kalau tiba2 banjir ke...senang cite kami pergi dlm keadaan hati x bape nak senang la...tp alhamdulillah, semuanya baik...

ok, kami bertolak ke mersing betul2 pas zuhur, siap2 solat terus gerak...smpi je kt mersing pukul 3.15 ptg. awal lagi, so kami lepak2 dulu kt tepi pantai kt bandar mersing tu...makan goreng pisang n keropok lekor sambil menikmati keindahan pantai...smpt gak bertanya kt penjual tu pasal kes puting beliung kat air papan tu...hmm...mujur kt laut je, kalau naik ke darat puting beliung tu...xleh nak dibayangkan...

4.15 ptg kami gerak semula utk ke teluk gorek...dan smpi kt destinasi lebih kurang pukul 5.10 ptg...hmm...cantik pemandangan kt sana...gmbr mmg ada amik tp lum smpt transfer dari kamera, so cuma cerita je la...chalet kami pun not bad...kecik je tp cukup la utk kami berlima ni...lupa lak nak mention, disebabkan xde adik beradik yg balik utk temankan ayah, so ayah ikut kami gak la...

ptg tu xde aktiviti, so kami pun turun la ke laut...hmm...budak2 la yg paling excited...dgn xsmpt nak tukar baju diorg dah masuk je ke air tu dgn selambanya...saya malas nak basah2 so cuma turun sikit je la...paras2 atas buku lali sikit je...hehehe...lebih kurang pukul 6.30 ptg kami pun naik la semula, nak bersiap2 lak sbb waktu solat dah hampir tiba, n buat solat jemaah...budak2 ditinggalkan sekejap dgn atuknya kt bilik sementara kami solat n tahlil ringkas...

8.30 malam, bermula agenda utk program ni...eh lupa lak nak mention program apa ek...program ni namanya motivasi tautan kasih dan hari keluarga sakb...tapi lebih kepada hari keluarga la kan...utk program ni je cuma 54 org je yg hadir, maklum la, warga sakb tu pun cuma 15 org je...xde la ramai pun...

utk program malam tu, teka-teki, cabutan bertuah, karaoke berpasangan dan pakaian kreatif. suppose saya n hubby berduet utk karaoke berpasangan tu, tp memandangkan saya ni mmg xsuka nyanyi (maklumla, penyegan sikit) pas tu kebetulan lak budak2 berdua tu dah sibuk mengajak balik bilik sbb ngantuk, so selamat la saya malam tu...hubby dok bantai nyanyi sorg2 je la...saya lak, bila budak2 dah tidur ada gak rasa nak patah balik ke dewan tu tapi memandangkan xde sape yg tgk budak2 saya pun lepak je la sekali...smpai la hubby hantar ayah balik ke bilik, baru saya dpt kuar ke dewan semula. smpai je tiba2 diorg dok announce suh saya jadi juri utk pertandingan pakaian kreatif tu...huu...susah gak nak buat pilihan ni tapi apasal tah urusetia ni, saya dah pilih dah pemenang tapi bila nama pemenang diumumkan diorg leh tukar lak...hishh...baik xpayah suruh jadi juri camtu...habis je agenda dalam pkul 12 malam saya pun balik la ke bilik, tapi tgk2 hubby selamba je lagi kt dewan tu, xnak balik lagi sbb dah syok berkaraoke...sampai lupa lak kt anak isteri ye...nasib la...dekat pkul 3 pagi baru la dia teringat nak tidur...

sok paginya bangun utk subuh n mandi, tgk2 kt luar hujan lak...so xjadi la agenda nak berj-robik tu...tp alhamdulillah, bila dah siang sikit tgk dah xhujan dah, kami pun teruskan la dgn acara sukaneka kt tepi pantai (budak2 dah semestinya acara mandi-manda yg jadi tumpuan). memula tu acara sukaneka kanak-kanak. sekali budak berdua ni dpt kumpulan lain2 lak...si adam dgn muka blur nya, mesti tertanya2 nape tah dia kena beratur tiba2...yg si eisya lak bila dipanggil namanya dia buat selamba jek...pas tu disuruh beratur dia leh lak nyorok belakang ibunya...hahaha...sudahnya secara automatik saya ckp kt urusetia, eisya tarik diri...apa la yg budak umur 3 thn tu tau nak buat kan...mana pernah dia sukan2 camni...si adam lak dgn muka xde perasaan memanjang...jgn kata senyum, xde respon apa2 pun kt muka dia tu...sudahnya setiap sukan saya je la yg dok mengajar dia apa nak buat...yg kelakarnya budak2 group adam ni tgk adam slow sgt smpikan diorg naik geram sbb menyebabkan kumpulan diorg ni kalah...masa acara lari dalam guni tu bila je adam masuk dlm guni terus sorg budak tu g angkat adam n bawa lari. mesti dalam fikiran budak tu adam ni mesti xtau nak buat apa...hahaha...part cari gula dalam tepung lak...betul2 bila turn adam dok kt depan pinggan yg berisi tepung tu dia leh terpinga-pinga...dok tgk je tepung tu...hahaha..lawak2...last2 saya main tipu, kaut je gula2 tu n masuk dlm mangkuk, smpikan urusetia tu dok menjerit kata main tipu...hahaha...nasib la kan...

tu part sukaneka kanak2...pas tu sukaneka suami isteri lak...acara lari ikat kaki, lari dlm guni n makan epal...acara makan epal je yg kami menang, tu pun no. 3...yg lain2 hancuss...abis je tu terus acara group lak...pun kami dpt no. 3 keseluruhan...abis je terus acara kaum suami je...tarik tali n bola tampar...n last sekali yg ditunggu2...acara terjun dlm air...huu...saya dlm pada xnak turun, lama2 berendam jugak dlm air melayan budak2...

pkul 11 kami pun naik la sbb nak bersiap2 utk acara penutup, nak kemas2 bilik lagi sbb pkul 12 dah kena check out...utk acara penutup n hadiah lak...si eisya xsudah2 ngamuk sbb nak hadiah...sibuk je time org amik hadiah dia tanya nape dia xdpt, pas tu bila kata dia punya xde sbb dia xmain tadi mula la melalak...mujur la hubby tu dpt cabutan bertuah, ada gak yg leh bg kt si kecik tu walaupun cuma tupperware je...

pas zuhur kami pun gerak la balik, smpt singgah kt mersing sekejap, cari keropok ikan parang ngan beli baju utk budak2...tu je la cite kt sana...gmbr akan di update dlm entry seterusnya...

Tuesday, October 25, 2011

Cuti2 Malaysia...

hari ni saya bercuti...kami sekeluarga akan berangkat ke Teluk Gorek Mersing...family day sekolah hubby kt sana...so tunggu je la update seterusnya...dgr2 cite tempat tu cantik kan...

Monday, October 24, 2011

Perubahan ke???

hmmm...saya ni mmg suka baca novel...every month mesti nak beli at least 2 novel utk dibaca, dan biasanya saya mesti review ulasan novel dulu utk cari novel apa yg best...pas tu kan...baru saya perasan...sekarang ni kebanyakan novel yg saya beli mesti berkisar dgn hal rumah tangga...cite psl org dah kawin la...mcm2 la...adakah ini satu perubahan dlm diri saya bila dah menjangkau 30 tahun ni? kan kebanyakan novel ni kisah2 cinta je semata2...jarang org buat novel psl kisah rumah tangga tapi akhir2 ni novel camtu je la yg saya jumpa and tertarik nak beli...kadang tu sampai saya pun terbuai2 dek perasaan saya bila baca novel2 camtu...huhu...

apa pun saya mmg enjoy baca novel...hehehe...

Saturday, October 22, 2011

kalah la...huhu...

dlm entry sebelum ni saya dah post pasal pertandingan bowling kan...huu...kalah la kami...walaupun bukan yg tercorot tapi tetap kalah...apasal la saya xcemerlang smlm...banyak jatuh longkang je...hahaha...ye la, kami target kalau xmenang pun at least dpt gak la hadiah juara longkang tu kan...tp satu hadiah pun xdpt...sbbnya, ada lagi yg lebih teruk dari kami...hmm...


memula main tu mata saya keseluruhan cuma 73 je...sikitnya...masa praktis kt kluang hari tu pun 92...saya jadi yg tercorot lak dlm team...ingatkan satu frame je mainnya...sekali rupanya 3 frame da...sampai patah kuku saya dibuatnya...frame kedua jatuh lak sbb asyik 0 je, banyak ke longkang...mata turun la jadi 68...frame ketiga baru bersungguh2...mata 96...kira naik la tu...rasa2 dlm tiga2 frame tu, 5 kali strike gak la...

yg xdisangka2...member ofis tu tiba2 cemerlang lak main ni....siap dia bg tips...nak main kena tenang...fokus...hahaha....apa pun enjoy la game kali ni...juara kali ni...team JB, second team BP and third place team Kulaijaya...hope next time ada lagi la buat game camni...seronok!!!

p/s : hubby dah plan nak main bowling lak esok...dia xpuas hati la kot saya dpt main..hehe...so esok nak berentap ngan hubby lak ye...

Friday, October 21, 2011

Bowling...bowling...KLUANG MALI...

huu...hari ni ada pertandingan bowling...perlawanan antara daerah2 dlm jabatan...walaupun daerah ada 10 je tapi rasa2 ada 20 team sumenya...satu team 4 org...dan saya satu2nya perempuan dalam team Kluang ni (abis dah memang saya sorg je perempuan kan...hehehe...) apa boleh buat kan...

so team kami dinamakan Kluang Mali...kenapa Kluang Mali? hahaha...ntahla yek...tiba2 kami terfikirkan nama tu utk team kami ni...masing2 main bowling bukannya expert pun...ala, saja suka2 je...yg pentingnya kalau masuk longkang pun dapat hadiah...huhu...seronoknya...

so, tunggu je la camne pertandingan ni nanti...akan diupdate kemudian resultnya...

Thursday, October 20, 2011

Kursus @ Cameron Highlands...

Insya-Allah, 11-13/11 ni kami semua (PP di Johor) akan berkursus di Cameron Highlands (sambil makan angin la ni...huhu...) first time ni nak g Cameron....cuma kami masing2 agak risau sikit...mana xnya...semua PP wajib pergi...pas tu kami disediakan transport (bas) utk ke sana...kira ok la sbb kami sendiri xtau nak pergi naik apa...tapi kan...andai kata la terjadi sesuatu pd kami...maklum la, banyak kes kemalangan yg kita dpt tgk berlaku di Cameron melibatkan bas...terbabas la, accident la...(mudah2an dijauhkan)...cuma kami xdpt nak lari dpd rasa risau sbbnya kalau jadi apa2...melibatkan satu Johor ni...dah la skrg musim hujan...hari tu sekolah hubby nak buat family day kt sana pun saya dah bg cadangan tukar tempat lain sbb bahaya dlm keadaan musim hujan ni...

apa pun, tawakal je la...

Wednesday, October 19, 2011

Next project!!!

cuba tgk betul2 gambar2 kt bawah ni...agak2 cantik x? nak tau gambar ni utk apa? hmm...ni saya dok google je kt rumah...dok mencari gambar baru utk ditransform kan ke cross stitch...


home sweet home...eh, gambar ni ala2 ada satu game kat yahoo tu ek? lupa lak game apa...ni konon2 nak buat letak kt hall la (eh, bukan ke sume yg saya buat mmg utk letak kat hall?)

yg ni lak cottage...suka tgk design ni...mcm2 kale ada kan...


yg ni lak pilihan ke 3...sbb nmpk mcm xbape nak cantik sgt kan...yg ni xtau lagi nak buat ke x...



apa pun, ni projek cross stitch saya yg seterusnya la, rasa2nya kot...yg ada skrg pun xsiap2 lagi, gambar sunflower dan awan yg membiru...yg ni dah siap baru leh publish kt blog...projek tergendala sbb kesibukan melayan simulasi sampai berhari2 OT je...nak beli benang pun xsempat...


hmm...silap2 projek ni next year baru mula ek...ye la, cross stitch pertama saya buat dulu tu pun makan masa setengah tahun...yang kedua ni projek dari bulan puasa sampai la ni xsiap2 lagi...biasa la tu...bila benang abis keje pun terbengkalai la, pas tu bila dah mula mengadap novel...huu...harus xbuat lagi dah sbb syok baca novel...ni pun ntah bila baru dpt g kedai tu utk beli benang lagi...tunggu je la ada masa...

Bila ayam dan itik bertemu...huhu...

ayam dan itik? hmm...apa kena mengena kedua2 binatang ini ek dgn cerita ni? hehe...bukan apa, ni sekadar perumpamaan je...bila diingat2 balik, rasa nak tergelak je...so ni la story nya...

ahad lepas kami ke muar, g majlis kahwin sedara ayah...balik tu singgah la ke parit raja. nak g tukar menu lauk utk tahlil nanti. ayah g order nasi arab katanya...peh, mahal gila...saya tgk nasinya ok je tp lauknya...alahai...mcm ayam goreng digaul ngan kicap, pas tu digoreng je, pas tu ada la sos sikit, ala2 cili ngan bawang blend digaulkan je...hmm...mcm xberbaloi je la kan byr RM11 utk lauk camtu...so, kami decide nak ke restoran tu balik utk tukar menu. ingatkan ada la menu mcm lauk beriani ke...ayam masak merah ke...sekali rupanya tauke kedai ngan pekerjanya sekali mmg pure dari arab nun...syria kalau xsilap dgr...n bila tgk2 kt buku menu tu, hmm...xde lak lauk2 camtu...yg ada sume lauk2 dari negara arab nun...belek2, rupanya nasi arab yg ayah order tu namanya nasi mandi...(p/s : ana, bukan kat arab je ada nasi mandi ni...huhu...)

yg kelakarnya, pekerja kt situ xreti nak ckp bahasa melayu...yela , bukan org m'sia kan...yg hubby lak, kami yeye je la ingat dia ni reti ckp arab, sbb dah sah2 dia blaja kt sekolah arab n ngajar lak budak sekolah agama...hmm...rupanya sepatah2 je yg dia reti...hehehe...asal sebut je rupanya salah...pas tu pekerja tu minta kami speak in english...hahaha...lagi la kan...masing2 bukan fluent speaking ni...hubby lak g pass kat saya suh saya yg cakap ngan pekerja tu...saya ni dah la jenis malu2 nak speaking...maklum la, keje saya ni mana la nak speaking2 ni kan...sume dlm BM...hehehe...apa la, nama je lulusan UiTM...

so nak dijadikan cite, sikit2 saya dok merangka dlm kepala otak ni ayat2 nak ckp ngan pekerja tu...ye la, saya ni kalau bab mengarang ayat mmg boleh kata terer (sikit2 jela), tapi bab nak bercakap tu yg xbape nak pass sbb xdiamalkan hari2...sudahnya ckp pun sepatah2 sambil hubby tanya sepatah2 lak dlm arab...naik confuse agaknya pekerja tu...last...keputusannya : we only want the rice...hahaha...order nasi je, lauk cancel sbb xkan la nak jamu org lauk ayam goreng je kan...

so kesimpulannya : bahasa inggeris ni walaupun bahasa kedua, tapi kan, bila kita berada dlm situasi camni, kalau xpandai nak berbahasa inggeris, kita juga yg susah kan...so, let's talk in english! (hahaha...nak ckp ngan sape lak? dulu kt JB ada la gak Mr. John yg leh bersembang sama2)

Tuesday, October 18, 2011

Happy birthday...Eisya!

semalam, 17 Oktober...Eisya genap berumur 3 tahun...kejap je masa berlalu, dah 3 tahun dah anak dara ibu ni...tak sangka dah besar dah dia...

memandangkan sehari sebelum tu kami dah bagi tu dia, masa birthday dia nanti nak belikan kek, so pagi2 lagi dia bangun dia dah ingatkan ayahnya psl kek tu..so terpaksa la ibunya keluar jap utk belikan anak dara ni kek...bos lak bila dgr je birthday si kecik tu, terus dia hulur RM10 utk bg kt eisya...kami ke Kluang Mall, beli kek kt sana...kebetulan lak kawan hubby keje kt situ, so dpt la kami harga yg betul2 baik punya...syok je kan...

ptg smlm saya ada tugasan emcee, mcm dlm entry sebelum ni...abis je tugasan saya pun terus la merayau kt Econsave, sambil beli brg dapur sikit survey sekali hadiah utk eisya ni...pk punya pk, apa la nak beli utk budak kecik ni...saya smpt belek2 mainan ngan baju...jenuh gak pk antara mainan ngan baju tu apa yg patut dibeli...last2 saya belikan baju je, mainan buat sepah je la kang kt rumah tu...balik je rumah terus bungkus2, masuk dlm kotak n balut ngan surat khabar je...saja je nak bg dia pengalaman buka hadiah...huu...tu je la citenya...mls nak cite panjang...

Monday, October 17, 2011

wow!!!

ptg td tugasan emcee....majlis pengundian lot unit rumah utk mangsa banjir...ada 60 buah rumah semuanya...utk penghuni di kawasan kg. gajah, kg. sri tambak dan kg. bentong...kawasan baru utk penempatan mereka ni dipanggil taman desa sejahtera...hmm...rumah ni dibangunkan melalui projek SPNB...boleh tahan besar la...24 x 70 keluasannya, dgn 4 bilik dan 2 bilik air...wow!!!


masa dgr taklimat dari SPNB tadi...mmg terpegun la kami...sbbnya...harga rumah utk keluasan dan bilik camtu adalah antara 96k - 104k...wow lagi!!! mana nak dpt dah harga tu skrg...pemaju skrg pun kalau buat rumah keluasan cuma 20 x 70 je, tu pun harga dah lebih 130k...hmm...beruntungnya mereka yg bertuah tu ek...bln2 cuma bayar RM100 je kt SPNB, anggaran selama 40 thn bayar...

tambah menarik lagi, penerima cuma byr separuh je daripada harga rumah tu kt SPNB...diulangi...SEPARUH SAJA...wow...wow...wow!!! cuba la kira, kalau harga asal rumah tu 96k...means mereka cuma byr 48k je utk rumah tu...selebihnya ditanggung oleh kerajaan...hmm...ini la yg dinamakan...RAKYAT DIDAHULUKAN, PENCAPAIAN DIUTAMAKAN...

Saturday, October 15, 2011

Tak jadi pindah la pulak...

lamanya xupdate blog...kesibukan dgn simulasi menyebabkan blog terpaksa dianaktirikan seketika, walaupun status FB masih rancak...hehehe...


nak cite la ni...tghr td masa nak masak saya buka la pintu dapur, ye la..need a fresh air...hehe...buka je pintu, terus nmpk jiran belakang...so mcm biasa la, mesti la tegur kan...nak dijadikan cerita, jiran tu tanya la kt saya, tau x bekas pengasuh budak2 tu xjadi pindah? hmm...patut la hari2 saya lalu dpn rumah masih ada kt rumah tu...rupa2nya xjadi pindah sbb ada krisis sikit ngan anak2...kunci pun dah dipulangkan...hmm...xpe la, mesti makcik tu rasa menyesal ckp awal2 xleh nak jaga budak lagi ek, sbb dia dah rugi rm400 dah...saya n hubby pun dah discuss, kalau dia tanya psl budak2 lagi kami mmg xkan hntr lagi dah kt dia...skrg ni pun tgk ok je atuknya jaga, 3-4 jam je kan...lagi pun dah nak cuti sekolah pun...

Wednesday, October 5, 2011

Rindunya kat anak2...

masuk hari ni, dah hari ke3 budak2 kt kampung...ye la, kan pengasuhnya dah berhenti (tak pindah2 lagi pun dia...). ahad lepas kami terpaksa gak hantar ke kampung...hari2 dok call budak2 tu...hari pertama ok lagi, adam siap kata dia dok sana 5 hari...hari kedua lak neneknya ngan cik nana bw bebudak tu g laut ptgnya, picnic kt tepi pantai la kiranya...seronok la bebudak tu...tp mlmnya bila saya call, si adik leh sedih lak, siap kata ibu amik la adik hari ni...adik nak balik...alahai...sayu je rasa...pas tu leh merajuk lak xnak ckp lagi...sampaikan atuknya kata, tadi ibunya xtelefon dia xmerajuk...hmmm...si adam lak bila ayahnya dok menyakat kata nak amik adik je, adam xpayah, dia lak buat hal...nangis lak kata nak balik gak...huu....nak amik mlm td gak dah lewat sgt, hubby pun balik dari surau lambat...so mlm ni insyaallah nak g amik diorg la...lagipun atuknya dah balik dah...terpaksa berharap la atuknya jagakan budak2 tu walaupun hakikatnya dia sendiri xde upaya sgt...

Thursday, September 29, 2011

Nak pindah la pulak...

seperti yg kami telah jangka...akhirnya pengasuh budak2 tu kata gak yg dia nak pindah...tu pun lagi 2 hari nak pindah baru bg tau...kami dah agak dah sbb hari tu kawasan perumahan kami hampir2 nak dilanda banjir sekali lagi, n saya pun dah bg tau kt hubby kami kena bersiap sedia sbb xlama lagi mesti hal pindah tu dibangkitkan balik...dan tepat jangkaan kami sbb minggu lepas lagi makcik tu dah gesa anak2 supaya carikan rumah utk dia...dan semalam...akhirnya dia berani gak bg tau yg dia nak pindah, kunci dah dpt pun rupanya...dan rupanya kami org terakhir yg dpt tau...jiran2 yg lain dah lama tau dah...sedangkan sepatutnya kami yg tau dulu, sbb budak2 tu dok ngan dia kan...nasib la dah prepare awal...tu pun makcik tu kata ingatkan nak bg tau masa saya bayar upah jaga budak, tapi agaknya dia tunggu2 xde pun saya bayar...last2 dia kena bg tau gak kan...

hmm...nmpknya pas ni bermula la jadual baru utk atuk...tghr je kena amik budak2 tu n jagakan...huii...xleh nak bayangkan sbb atuk tu diri sendiri pun xterjaga kan...huhu...nak hntr kg mcm jauh sgt, rindu lak kt diorg nnt...

Wednesday, September 28, 2011

PTPTN...huu...

isnin ni saya amik cuti, nak uruskan PTPTN saya yg xsettle2 tu...nak tukar ke 1% lak...kali pertama dpt offer tukar ke 1% saya terpaksa tolak, sbbnya tiba2 saya kena byr amaun yg agak tinggi, dan rasanya saya mmg xmampu la nak byr banyak tu (melainkan ada kenaikan gaji kan). kali ni dapat offer baru, n saya rasa mmg terlebih dari mampu la nak byr sbb kalau ikutkan amaun yg saya byr skrg (RM182.84) dgn bayaran yg saya akan buat lepas tukar ke 1% (RM135) sape pun xkan tolak kan...cuma tahunnya dipanjangkan la, 2018 baru abis byr...hmm...xpe la, nnt agak2 ada duit lebih leh byr sume sekaligus kan...

Monday, September 26, 2011

aik....glamour gak ke?

selesai dah tugas kt Semarak Johor...lepak mmg la lepak, tapi ada satu benda saya xleh lupa...nak tau apa dia?

hmm...tgh2 dok packing bahan penerbitan masuk dlm paper bag tiba2 ada 2 org ppuan dtg kt saya, pandang2 saya semacam...saya pun dah tertanya gak nape ngan diorg ni kan? sekali, dtg la sorg tu dekat ngan saya, n tanya kt saya,"Eh, akak ni yg selalu jadi pengacara tu ke?" la...sbb tu rupanya...saya cuma angguk je la, ye la saya ni kan jenis xsuka nak enterframe sgt...xsuka kalau org kenal saya sbb nnt nak buat apa pun payah...huhu...sekali tu kan yg sorg lagi tiba2 hulur kamera pd kwn dia tu, suh kwnnya amikkan gmbr dia ngan saya, aik...terasa glamour lak tiba2...ada org nak bergambar ngan saya...huhu...

tapi kan...alahai, ada gak org yg perasan saya yg selalu emcee kt Kluang ni ek...

Saturday, September 24, 2011

Semarak Johor DUN Mahkota 2011...

hmm...3 hari kami berkampung di SMK Taman Seri Kluang utk program ni...program ni sebenarnya bwh JKPK Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan...so mostly sume agensi n jabatan yg ada bwh kementerian ni ikut sama la, xkira la buat apa aktiviti pun kan...bagi kami di jabatan Penerangan mcm biasa la, ada pameran, pertandingan puzzle 1Malaysia, pertandingan bintang patriotik, kuiz kenegaraan, pendaftaran fb jabatan...apa lagi ek? hish, lum apa2 dah lupa kan....sabo je la...

disebabkan lepak sgt setelah setengah hari dok bekerja keras dlm keadaan cuaca yg panas, mlm utk perasmian tu saya xdtg pun...baik saya dok rumah kan prepare skrip utk emcee majlis penutup...hehehe...lagipun waktu keje saya setakat pkul 3 je utk hari sabtu...lebih dari tu, kang claim banyak2 jabatan potong xberbaloi je kan...



hisss...sape lak amik gambar saya ni? tapi kan...tgk dari side tepi nampak gumuks sgt la saya ni kan? hahaha...

Thursday, September 22, 2011

Magika oh magika...

FYI, cite ni merupakan cite favourite bebudak manja berdua ni...hui...pantang tau cite ni kuar kt Astro, mesti kami xdpt nak tgk chanel lain sbb diorg nak tgk cite ni jek...favourite part diorg...time si Malik kencing kt pokok, n pokok nyanyi, pas tu time nak seberang Tasik Chini tu...sampaikan lagu2 dlm cite ni pun diorg dok hafal...


ha...ni lirik lagu part kt Tasik Chini tu, versi Adam...layankan je la...kadang kalau dia nnyanyi tu, rasa nak tergelak je, mana xnya, dok bantai lirik sendiri...

Nak ke mana kamu bertiga,
Jangan sampai bangunkan naga,
Orang tua janganlah menyibuk,
Sendiri buat tempat naga sendiri...

hahaha...ada ke buat tempat naga sendiri? Adam...Adam...

ada lagi tu lirik yg lain, tp makan masa sikit nak catch up dia punya lirik...

Wednesday, September 21, 2011

Alhamdulillah...

smlm hujan lebat sgt...mula2 tu ingatkan biasa je la, sekali xlama pas tu pengasuh budak call, suruh balik spt sbb air sungai dah naik...mula la saya panik...yela, dah la tinggal di kawasan banjir kan...dgn hubby keje lagi...terus saya kuar (tp dah inform kt bos la kan) n balik...smpt la call hubby suh balik cpt sbb air sungai dah naik...lalu je kt jambatan, tgk mmg sah air sungai dah smpi paras tebing...kawasan kebun sayur pun dah mcm air teh lak...penuh ngan air...adus...risau dah ni...

saya terus ke rumah pengasuh budak2 tu, nak amik bebudak tu, n smpt gak menjenguk ikut dapur rumah makcik tu keadaan sungai...peh...punya la deras air, kawasan perumahan SPKR sebelah sungai tu pun dah naik paras lutut...kesian gak kt diorg...dpt bantuan rumah tp kawasan penempatan xselamat lak...camne la kerajaan ni buat projek...bukan nak hentam tapi patutnya kena la fikir gak aspek lain sebelum bina rumah...ni buat rumah lagi rendah dari paras tebing sungai...so bayangkan la, kalau paras air sungai je dah smpi melimpah dari tebing, camne keadaan rumah mereka? hmm...dah la masing2 kategori ibu tunggal n miskin, bila naik air, tmbh lagi masalah pd mereka kan...

mujur la xlama pas tu hujan berhenti...n air mula surut sikit2...kalau berterusan hujan xmustahil kawasan rumah saya lak yg kena...Alhamdulillah...kalau banjir jenuh gak memikirkan mana nak letak brg2, baju2...banjir yg lepas pun almari xberganti lagi...huhu...

Tuesday, September 20, 2011

Ada pengkritik tetap la pulak...

hari ni buat hebahan Johor FM lagi...dlm keadaan sakit tekak n suara yg xsedap ni...member yg biasa buat mc lak...so nak x nak kena buat gak la...kebetulan lak minggu ni mmg banyak sgt program yg berlaku dalam daerah, jenuh la nak menyebut satu2 program...

pulak tu mr. hubby n adam buka radio, sengaja la tu nak dengar suara isteri kesayangan dia ni kan...dah dengar tu mula la call n macam biasa, kritik...kritik...kritik...memula kata suara xsedap la...hmm...tu dah tau dah...pas tu kata xmenjawab soalan la, mana xnya, dj tanya jabatan penerangan mesti dah mula sibuk dgn persiapan, n saya jawab samala kita, sbbnya kan kerjasama rtm, jasa ngan penerangan...so masing2 ada la tugas sendiri kan...n sama2 sibuk...mula la hubby ni komen mcm2...isy isy...

alahai...tensennya...dah la klu saya emcee pun dia dok kritik je manjang, kata suara xkuar abis la...hmm...nasib la kan...

alahai...payahnya la...

start 15hb lepas, bermula la tugas saya n suami secara full time menjaga dan menemankan ayah...sbb adik yg lagi sorang dah berhijrah ke Muar, kalau balik pun mmg xde la nak temankan ayah...mesti la dia balik jumpa anak isteri kan...saya xkisah bab jaga dan teman ni...sbb kami cuma jaga waktu malam je, sebelah siang waktu bekerja, pandai2 la ayah tu bawa diri...adik beradik yg lain, bila ditanya xbalik ke, ada je la alasan...keje la, yg sorg tunggu confirm 6 bulan baru leh cuti sabtu la...xkan la kita ni nak suruh diorg balik lak kan...kalau masing2 ada rasa tanggungjawab pada ayah sendiri, tak payah nak tunggu disuruh baru leh balik. setakat call je xmendatangkan apa2 kesan pun...

yg menjadi masalah bila saya bekerja waktu malam n hujung minggu, masa tu la kepala bingung sape lak nak temankan ayah...saya kalau keje malam mesti bawa hubby n anak, nak2 kalau tmpt keje tu jauh...tapi dah tentu la xleh nak bw ayah sbb nnt timbul masalah bila dia nak ke toilet dsb. nnt keje tah ke mana lak kalau dah dgn melayan karenah anak2 n ayah lagi...

pening gak pale memikirkan...faham2 je la keje org penerangan ni xtentu masa, kadang xde cuti langsung...tp yg paling xbestnya tu, asal saya keje je ayah mesti nak siasat apa saya buat, keje kt mana la, tugasan apa la, kadang siap call kawan2 tanya saya ni keje apa. patut ke camtu? saya tau la ayah tu pencen dari penerangan, tapi xpayah la nak siasat keje saya, jawatan kami lain2...kadang rasa kecik hati lak bila ayah buat camtu...yela, mcm xpercaya je saya ni kerja...

Monday, September 19, 2011

tak bagi tau pun nak hantar pagi...

(repeat ayat) TAK BAGI TAU PUN NAK HANTAR PAGI...hmm...statement yg dikeluarkan oleh pengasuh bebudak tu pagi ni...mana xnya, kan hari2 hntr tengah hari...kebetulan lak hari ni hubby ada tugas sikit nak buat kt rumah, so kena hntr budak2 pagi la...mmg sengaja xbagi tau pun, dah tentu kan suppose tugasan jaga budak mula pagi kan...so kena la standby, xkan la kita nak kena tanya dulu dia free ke x kan...huhu...

kesian gak kt bebudak tu tp apakan daya, dah ayahnya mmg ada keje pg ni, kena la hntr gak camne pun...mmg siap2 dah mandi n makan...baru hntr, kalau x ntah makan apa la diorg tu karang...skrg ni saya tgh dlm proses nak mencari taska n tadika utk bebudak tu...

Sunday, September 18, 2011

raya...raya...

org lain dah lama publish gmbr raya kt blog, saya je yg baru nak masukkan ek...hehe...xpe la,layan je la...hahaha...

ni gambar masa raya kt umah mertua...


ni lak gmbr masa raya umah ayah...raya pertama la...

aksi anak2 buah...

kt bwh ni sume gmbr masa raya, masa kami beraya di rumah Mak Ngah, adik ayah...kt BP...malas nak cite pnjg psl raya, cuma nak publish gambar n aksi bebudak tu sume je...

ni gmbr eisya, harith, izan n kakak...

ni lak si adam tgh bergusti ngan kakak, si khalisah lak syok je landing atas adam...

harith n izan...

khalisah n izan...

posing...posing n posing!!!

cite psl anak dara ni lagi...si kecik ni mmg sorg yang pantang sgt nampak kamera, baik kamera hp mahupun kamera betul...mesti la nak bergambar...ni la antara gmbr aksi2 si kecik ni yang telah memaksa ibunya snap gambarnya...layan je la ye...





hmmm...mcm2 aksi dia buat ek...ada lagi ni, malas lak nak upload bnyk2...

Thursday, September 15, 2011

alahai anak daraku...

(sambil menggeleng2kan kepala)

hmm...apa la nak buat ngan anak dara saya yg sorg ni...perangainya berbeza betul ngan abangnya...senang kata, pemalas sungguh! suruh la dia buat apa pun, mmg dia buat dek je la...ngan muka selamba dia tu...isy isy...hobinya dua je...menyepahkan rumah pas tu menangis...hari2 kejenya dok kemas rumah, bila anak dara tu ada je xsampai 5 minit rumah dah bersepah balik...bila disuruh kemas balik, mmg jangan harapla dia nak buat...sudahnya si abang lak jadi mangsa...hari2 Adam dok membebel je, asyik dia je kena kemas, xkira dia sihat or tgh demam...asal adik dia buat sepah je, dia la jadi mangsa kemas, kadang xpayah disuruh, dah faham2 sendiri dah...

tu satu, bab menyepah, lagi satu hobi dia...menangis je la...sampaikan saya pun xlarat nak melayan dia dok nangis je. senang cite, sejam sekali la dia nangis (kecuali waktu tdo). sudahnya, asal dia nak nangis je saya dah malas nak layan...biar je la smpi dia berhenti sendiri...kalau dah selalu sgt mana larat nak pujuk kan...

pendek cite...alahai...nape la anak dara saya tu perangainya camtu??? anak dara lak tu...risau gak sampai ke besar perangai xberubah...apa nak buat la ni???

Wednesday, September 14, 2011

SALAM KEMERDEKAAN!!!

huhu...saje je buat entry ni...naik je ofis after break tadi tgk2 member dah upload gmbr masa tugasan emcee ahad lepas...perhimpunan hari kemerdekaan ke 54 peringkat daerah Kluang (peringkat negeri xde sape yg sudi nak ambik gambar saya...huhu...) so layan je la...


anyway...salam kemerdekaan utk semua...walaupun kali ni sambutan buat lambat sikit (bukan 31 Ogos sbb raya) tapi kemeriahannya tetap terasa...cuma sambutan di Kluang agak berbeza sbb xde perarakan berbanding di daerah lain...

Genap 200 hari...

semalam, genap 200 hari arwah mak pergi tinggalkan kami...rasa cepat betul masa berlalu...pejam celik dah masuk hari ke 200...sekejap je kan...alhamdulillah, kami dah mula menyesuaikan diri dengan hakikat bahawa arwah mak dah xde...

Tuesday, September 13, 2011

Back to normal...yahoo!!!

musim sibuk dah hampir2 berakhir...yela, last week kan berkejar ke sana sini sbb sibuk ngan hari kemerdekaan...tugasan dah settle sabtu dan ahad lepas, dan keadaan dah kembali spt biasa...dok ofis je mcm dulu2...huhu...nak kata xde program lagi pas ni, ada je la, cuma mungkin xdela sesibuk minggu lepas...

cuma yg saya dan kawan rasa sgt2 la xpuas hati...OT kami bln ni dilimitkan kepada RM60 seorang...what??? kerja bagai nak rak, sampaikan waktu cuti pun kena kerja, tapi kami dihadkan kepada RM60 saja utk OT...patutnya unit pentadbiran kena faham, bln ni bln yg agak sibuk bg kakitangan jabatan...mana nak handle hari kemerdekaan negeri n daerah lagi, pas tu ada lak yg kena bertugas peringkat kebangsaan lagi...dah tentu la tuntutan akan melebihi RM100 bln ni...tapi bila dihadkan camni, kami rasa mcm tenaga kami dipergunakan je...OT xdibayar, just bagi kami cuti ganti je, sedangkan cuti yg ada pun kami xhabis gunakan lagi, tambah lak ngan cuti ganti...buat apa cuti kalau xde duit kan??? nak2 pada saya yg baru je mula nak buat OT ni...dulu2 saya mana suka buat claim sume ni, tp bila dah duduk di daerah, dah mula kena kerja luar n melibatkan waktu rehat n cuti, kena la saya buat claim...

hmm...sape la nak mendengar keluhan org bawahan mcm kami ni?

Wednesday, September 7, 2011

Selamat Hari Raya!!!



update gambar masa raya...tapi xcukup korum adik beradik sbb kurang 3 orang...ada yg keje di pagi raya, ada yang beraya rumah mertua dulu...ni je la yang ada...huhu...

Monday, September 5, 2011

Back to work!!!

huargh!!! ngantuk lak terasa kan, maklumla, dah 9 hari bercuti, hari ni dah mula keje balik spt biasa...terasa malas je nak g keje, badan letih yg teramat sgt...dari mula cuti smpi la semalam, xde rehat langsung...ke sana sini beraya, smpt lak buat open house kecil2an sabtu lepas...hmmm...rumah pun xterkemas lagi smpi hari ni...

minggu ni dah mula sibuk prepare utk hari kebangsaan lak...this year kena tugas kt 2 daerah...jadi seminggu ni full keje...include sabtu ahad...lepaknya!!!

Friday, August 26, 2011

Mood nak raya!!!

hari ni hari last keje...mood nak bercuti pun dah mula dtg, dtg ofis pun sempoi je, xde lagi dah nak pakai baju keje (baju kurung le), pakai blaus ngan seluar je ni...huhu...member2 ofis pun dah ramai yg selamba je pakai t-shirt g keje...maklumla, masing2 pun dah kena raya blues...huhu...

memandangkan hari ni hari last, n xtau bila lagi la nak buka blog n FB, so saya amik kesempatan ni utk ucapkan :

SALAM DIKIRIM TANDA INGATAN,
DI AIDILFITRI KITA BERMAAFAN

SALAM AIDILFITRI, MAAF ZAHIR DAN BATIN...

p/s : xsempat lak nak mereka kad raya tahun ni...

Thursday, August 25, 2011

huish...malu jek...

lupa lak nak masuk dlm entry smlm...kes terjadi masa saya bertugas emcee utk sumbangan hari raya kat hospital...kelmarin punya cite la ni...yg dtg lak YB Jais, Exco kami...huhu...

nak dijadikan cite, masa YB dtg tu, nak umum la kan...ckp punya ckp, aik, apasal lak ngan mic ni kan...xbunyi langsung...hmm...xdpt la nak umum...pas tu YB ngan DO dah duduk...nak mula la kan majlis, tapi alahai...ketuk2 mic pun xjalan da...mmg xde bunyi langsung...padahal dah test pun sebelum tu..mmg bunyi...tapi bila saya nak mula leh xbunyi lak...so Pengarah Hospital pun bangun la, amik mic tu, ketuk2 n tetiba bunyi...bila dia pass kt saya balik, aik...buat hal balik lak...xbunyi lagi...YB dah sengih2 je, siap bg isyarat tangan kata xde bunyi...huu...tensennya!!!

pusing sana-sini cari mana la teknikal hospital ni...kali ni xguna pa sistem jabatan sbb hospital ada sendiri punya...xlama pas tu dtg la teknikal tu, dok ketuk2 mic xjalan gak, pas tu tukar la ke mic baru...mujur la mic baru tu ok...n majlis berjalan dengan lancar pas tu...

tp kan, mmg bengang betul la...dah la berdiri sorg2 dpn audiens, mic xbunyi lak...baik la saya maintain je cool, sampaikan bos pun puji kata bagus sbb xgelabah, buat biasa je...abis tu xtau nak buat apa kan???

hmmm...ni last la kot emcee utk bulan ni...pas ni dah cuti raya dah...n naik raya dah mula persiapan utk emcee hari kebangsaan lak...

Wednesday, August 24, 2011

kurma oh kurma...

dah hampir2 nak raya ni tetiba lak dpt stok kurma yg sgt banyak...smlm staf YB Gan dtg hantar, last week staf YB Hou bagi, kurma baki beli utk surau pun ada...adus...banyak tu...

kepala ni mula la dok memikirkan apa nak dibuat ngan kurma2 ni...timbul idea nak buat tart kurma tapi camne lak nak buat jem kurma tu? sama ke cara ngan nak buat jem nenas tu? hmm...mula la dok menggoogle biskut raya dari kurma ni...huhu...any suggestion?

Soalan cepumas la pulak...

alahai, pagi2 lagi dah tgk ada org bg soalan cepumas...soalannya : BILA NAK TAMBAH ANAK LAGI? hmm...soalan ni mmg payah nak dijawab la...bukan xnak, tp saya rasa mcm xmampu je dgn kewangan sekarang...ye la, kos hantar 2 org anak ke baby sitter je dah RM400, kalau tambah lagi sorg mau RM600 tu...bape sen je la gaji saya tinggal nnt...tu lum masuk lagi perbelanjaan yg lain2 utk anak2...sekarang ni pun gaji bersih masih jauh nak mencapai RM1,000 tau...maklumla, potongan saya buat utk bayar rumah je dah RM500...tu yg sakit sikit...

ntah la, mr. hubby ni suppose dah lama naik ke gred 29, tp apasal tah Jabatan Agama Johor ni mcm slow lak, mohon dah 2 thn, interview bln 3 lepas, tp smpi skrg masih tergantung. rasa2 kalau hubby dah dpt gred 29, baru rasa lega sikit...masa tu la baru fikir nak tambah lagi...hubby kata tambah lagi 2 org...hmm...pada saya lak lagi sorg cukup la kot...huhu...

Tuesday, August 23, 2011

Tahniah kak misah!!!

baru je baca entry rakan sejabatan...she's pregnant!!! almost 7 weeks katanya...tahniah kak misah...akhirnya tercapai gak hasrat akak utk menimang cahaya mata ke 2 setelah menanti sekian lama...entry ni khas utk akak je...jaga diri bebaik, rasa2 bila kita jumpa lagi nnt mesti perut akak dah besar kan...

Adam dan semprit...

baru je cite dlm entry sebelum ni pasal projek semprit masa weekend hari tu...hmm...hari2 si Adam dok makan semprit je kejenya...ni pun dah abis sebalang dan dah buka lagi sebalang lak...adus, confirm la minggu ni dia dok mengulang2 makan, mmg abis la gamaknya...rasa2nya weekend ni mmg kena membakar lagi la nampaknya, kalau tak nak bw apa bg kt mertua nnt?huhu...

tp kan...saya sebenarnya xpuas hati sbb xdpt buat tart nenas lagi ni? mana nak cari jem nenas ni???

Monday, August 22, 2011

Bulan 9 yg sungguh sibuk!!!

baru je abis meeting ngan bos sat tadi...biasala, nak raya, ramai yg nak cuti raya kan...apa pun cuti kami tetap tidak boleh lebih 3 hari...persediaan awal pilihanraya katanya...

hmm...sume kan tau 31 Ogos tu hari kebangsaan, n kebetulan hari raya jatuh pada hari tu...so sambutan terpaksa ditangguhkan ke 10hb (peringkat negeri) dan 11hb (peringkat daerah). ingatkan saya cuma kena tugas 11hb tu je, tp sekali 10hb tu pun sama, kena jadi emcee utk perarakan peringkat negeri kt BP...permintaan dari YB katanya...mak ai, bila masa lak YB tu kenal saya kan? punya la lama saya jadi emcee kt Kluang ni, xde lak YB tu tegur saya ke apa...mula la kepala ni pening memikirkan camne saya nak manage rumahtangga n anak2 nnt...dah la kami cuma ada 1 je keta...pulak tu saya diarahkan lapor diri kt BP 6hb, raptai 7hb, raptai daerah lak 9hb, majlis peringkat negeri 10hb, n daerah 11hb...confirm saya akan jadi kelam kabut masa tu utk tempoh seminggu...

argh...pening!!! hubby lak keje ngaja darjah khas sabtu tu, n budak2 camne lak nnt? pengasuh tu xnak jaga budak2 sabtu ahad...

Sunday, August 21, 2011

Projek semprit...

semprit ni adalah salah satu kuih raya favourite saya, selain tart nenas...for the 1st time saya buat semprit ni...takut gak xjadi tp Alhamdulillah, jadi gak, sedap lak tu...kenapa warnanya hijau? hmm...kalau nak tau, semprit yg saya buat ni semprit pandan, guna perasa pandan n pewarna hijau...dpt resepi kt blog mana tah...lupa lak nak copy nama blog tu...

tukang sempritkan...hehe...

hasil sebelum dibakar...

assistant yg sgt rajin...huhu...

hmm...dah dpt 2 jenis kuih raya ni utk rumah sendiri n mertua, utk rumah ayah lak, smlm kami dah g shopping kuih raya utk rumah sana...so xpyh buat lagi dah...dah cukup banyak...

Hasil kreativiti mr. hubby...

mr. hubby saya ni boleh dikatakan seorg yg kreatif gak...suka buat keje2 remeh yg org ppuan pun xsuka buat...contohnya mcm yg kt bwh ni...sekali pandang mesti org ingat pokok betul kan...tp bukan ye kawan2...tu pokok tiruan hasil kerja tangan mr. hubby ni...baru je smpi tahap letak daun, bunganya lum lagi...huhu...

as usual, mesti la budak2 2 org ni jadi model kan...

tara...ni la dia...lum siap lagi pun...tunggu je apa mr. hubby nak letak lagi...

Menu bebudak masa puasa...

sepanjang bulan puasa ni, buntu gak kepala memikirkan apa budak2 ni nak makan...ye la, kalau kt rumah sendiri, mcm2 diorg leh makan, tp kalau kt rumah pengasuh, silap2 kena tidur je la diorg...so hari2 dok fikir bekal apa diorg nak bw g rumah pengasuh tu...

awal2 puasa, kami bekalkan nugget, sosej, n nasi goreng. cukup la utk diorg mkn smpi ptg, saya pun balik awal, 4.30 dah balik, bebudak pun g rumah pengasuh dah tengah hari kan...skrg lak hari2 dok bekalkan roti gardenia coklat tu....kalau g pasaraya harus borong at least 8 bungkus, buat stok...cuma yg xsyoknya, kebanyakan pasaraya kami pergi xde stok roti tu je, roti jagung n vanilla je yg banyak...agaknya mak ayah budak2 lain pun dok fikir cam kami ni kot, bekalkan anak2 roti tu, sbb tu abis stok kan...hehe...maklumla, budak2 mana nak makan perisa jagung n vanila tu kan...

so ni la aktiviti budak2 ni waku pg (pg ke kalau masing2 bangun pukul 10 kan)...sebelum hntr mesti make sure diorg makan nasi dulu...

nasi leuk kicap je, utk Adam ada menu tambahan...kubis bunga plus carrot goreng...favourite dia tu...

sedapya dik...nasi ngan kicap je...

posing dulu...


dua beradik yg tgh khusyuk makan...huhu...

p/s : skrg ni dah ada tambahan menu baru, roti bakar utk Adam, siap beli roti bun tu lagi siap2 utk dia...

Friday, August 19, 2011

Masalah wanita...

xtau la samada ada org lain yg mengalami masalah macam saya...biasa la, kalau dah nama masalah wanita, apa lagi kan...pasal period la..

dulu2 masa saya baru2 pakai implan period mmg xbetul la...tu dah memang kesannya kalau ikut kata doktor...pas tu normal la kejap, dah masuk tahun ke2 jadi terus xstabil lak...mana taknya, nak kata period, mcm period, nak kata x pun macam x...kadang bila buang air kuar la darah sikit2 pas tu mcm selaput sikit...sy pun jadi pelik gak...

yg menjadi masalahnya bila bln puasa ni...tp Alhamdulillah, sy tgk spnjg siang saya puasa xde lak alami situasi camni, bila malam tgk2 mcm period lak...kuar sikit2 je...pas tu spnjg waktu tdo xkuar lak...smpikan saya ni asyik mandi wajib je sbb xtau samada tu period atau x...

ada sesape alami masalah mcm saya x?

Thursday, August 18, 2011

idea...oh idea...

diam xdiam, dah 18 hari dah puasa ek...bermakna dah 17 hari saya ni memasak utk buka, tolak sehari sbb buka ngan ayah kt BP...masa ni la timbul masalah...apa nak masak hari ni? alahai...puas dok godeh sana sini cari resepi, tp tetap xde idea nak masak apa...tghr td sempat g Econsave, belanja barang dapur sikit...dekat je ngan rumah, so xde la amik masa yg lama sgt...

ni dah jejak pukul 3...smpi skrg xtau nak msk apa...adeh...

Shopping...shopping n shopping...huhu...

seronok...seronok...memula kan kami plan nak g shopping baju raya saya n budak2 lepas hubby dpt bonus...kalau diikutkan statement dpd MB, suppose hari ni baru kakitangan state dpt bonus, tapi xtau nape tgk mlm td dah ada, so kami pun apa lagi...jalan a...

memula tu pas amik duit kami ke destinasi pertama dulu...cari tong sampah baru utk jiran sebelah sebelum dia bising lagi...ala, bukan mahal pun tongnya, baru RM7...settle je kami cari lak parking sbb nak ke bazar ramadhan (yg jual baju2 tau...yg jual makanan mmg spnjg pose kali ni xjejak langsung)...jauh gak la dpt parking, jalan pun sesak bebeno...almaklumla, ramai yg dah dpt bonus n amik kesempatan utk shopping gak spt kami...hehehe...

destinasi seterusnya...sebelum ke bazar ramadhan tu kami singgah dulu di Parkson...smpt gak saya sambar gaun selai utk Eisya, cantik...harga pun berbaloi2...mana dpt kain jeans RM20 jek kan? hu...seronok...seronok...

settle je bayar, baru la kami menapak ke bazar ramadhan tu...first2 cari air dulu...haus...jalan kaki jauh la katakan...pas tu baru merayau cari baju utk saya n budak2...punya la payah nak cari baju si kecik tu...kalau kecik, kecik sgt, kalau besar, besar sgt...dah la tema kami pd tahun ni PINK ye kawan2...disebabkan kena ikut kale baju melayu hubby tu (hmm...tiap2 tahun kale pink je hubby oi...bila nak dpt pakai baju kale purple ke, biru ke, hijau ke...tukar la kale baju tu oii...)

baju pertama yg dibeli adalah baju cik Fara...cik Fara ni kirim beli baju kt sini, sbb dia kata kt JB mahal...actually sy pun dah berkenan nak beli baju camtu gak...cotton...tp malangnya xde saiz lak...apasal la saiz M ni memanjang xde je? xkan la nak pakai saiz L lak...gedobos lak karang...settle je baju cik Fara 2 helai, cari lak baju Adam. tu pun banyak kedai jugala kami jejak...akhirnya dpt gak la...kali ni beli besar sikit supaya dpt pakai lama...settle baju Adam, agenda cari baju saya n si kecik tu lak...mcm yg sy mention td, susahnya nak cari baju si kecik tu...alahai...

pusing punya pusing jumpa la satu kedai ni jual baju utk si kecik ni 3 helai RM50. murahnya!!! suka...suka...tapi apakan daya, belek punya belek, cuma ada satu je yg saiz ngan dia...alahai...kalau x mmg dah seronok dah kami...mana dpt baju kain ok dgn harga camtu kan? kurung pahang...saya pun smpt amik satu, kale pink, hubby yg pilih la (sbb dia yg byr...hubby kata kalau saya pilih taste sy mcm org tua...hehe)

meneruskan perjalanan dgn misi mencari lagi selai baju utk saya n Eisya, akhirnya kami stepped by kt kedai Azizah Collection...kami ni mmg pelanggan tetap kedai ni tiap2 tahun...dpt la saya n Eisya baju sorg selai lagi...pink jugak...dpt tawar gila2 punya...suka...suka...dpt gak sampul duit raya...hubby lak cuma beli songkok je utk diri sendiri, maklumla, dia dah ada baju sponsor...xkan nak buat baju melayu lagi kan...huhu...

so, settle dah agenda cari baju raya...kali ni shopping guna duit hubby je, saya cuma tmbh sikit2 je...sedar xsedar, bila kami jejak kaki kt keta je, dj radio dah cakap, "sekian saja tugas saya utk hari ni" dan xlama pas tu lagu Negaraku pun berkumandang...WHAT??? DAH PUKUL 12 TGH MLM??? LAMANYA KAMI SHOPPING...

so, hari ni tugas saya lak cari kasut utk budak2 manja tu...

Wednesday, August 17, 2011

Dialog Adam

situasi 1 - saya dah pesan pada Adam, kalau makcik yg jaga dia nak pakaikan pampers masa Adam tdo, cakap xpayah sbb Adam tdo malam pun dah xpakai...

ibu : Adam ingat tau, kalau nenek Ilah nak pakaikan Adam pampers, Adam cakap xpayah
Adam : Adam dah cakap la bu, tapi nenek Ilah suruh pakai gak, dia kata nnt Adam kencing atas tilam...

adus...Adam tu dah xpayah pakai pampers lagi la makcik oi...dia dah besar dah...skrg pun tdo mlm pun dah xpakai...cuba la trust anak saya tu...huhu...kena ckp ngan makcik tu hari ni nmpknya...

situasi 2 - sejak akhir2 ni bukan main susah nak hntr si Adam tu ke rumah makcik tu, kalau hntr awal mesti dia nangis. bila ditanya;

ibu : Adam, pergila rumah nenek Ilah, ayah nak g work tu...
Adam : Adam tak nak la bu, Adam baru nak main ni.
ibu : Ala, kat rumah nenek Ilah kan boleh main gak
Adam : Adam nak tunggu ayah g work dulu baru g rumah nenek Ilah. kt rumah nenek Ilah Adam bosan la bu, nenek Ilah xbagi tgk kartun...nenek Ilah suruh tdo je...

alahai, xkan la smpi camtu sekali...xkan la budak2 tu kena tdo je kt sana...dah la sepanjang bulan puasa ni budak2 tu xdiberi makan, kami kena sediakan makanan sendiri, jangan la buat camtu sekali kt diorg...kami ni bayar dia utk jaga anak2 kami, bukan tumpangkan je budak2 tu...sampainya hati...

pagi2 dah bikin hati panas!!!

mana taknya, pagi ni masa ayah nak balik, dia leh langgar lak tong sampah jiran sebelah...pas tu main jalan je, dia kata dia ingat tong tu cuma terbalik je, sedangkan tongnya dah hancur...pulak tu bila dah tongnya kena langgar, mula la org sebelah bebel, kata mcm2...si anak lak boleh pulak menyumpah2...saya yg mendengar ni serta-merta sakit hati...panas yg teramat...ye la, kecik2 dah pandai nak menyumpah2 org tua...yg maknya leh biarkan je anak dia cakap camtu...kalau anak saya memang saya dah cepuk sikit mulut tu kalau ckp yg bukan2...

yg ayah pulak, bila dengar cite anak org sebelah tu menyumpah2 dia, mula la dia xpuas hati, sibuk nak siasat sape org tu la, siap tanya org tu xkenal ke dia org lama kt situ? adus...dah la masalah utamanya tong sampah org tu dah pecah sebab ayah langgar, sibuk la nak siasat itu ini, xpuas hati gak la...penat dah saya cakap, xpayah nak kecoh2, ganti je la t0ng sampah tu, bukan mahal sangat pun, xsampai RM20 pun...ni x, ayah tu xnak beralah lak...gaya mcm xnak ganti lak...siap kata org tu pun salah, xletak tong sampah kt kawasan sendiri, padahal dah memang elok je tong tu kt kawasan dia, dah memang jelas dan nyata ayah yg salah...

adus...payah betul...saya ni dah la panas pagi2 dengar org menyumpah2...ni ayah lak buat hal xnak ganti...payah...payah!!!

Tuesday, August 16, 2011

Berita gembira, tapi memeningkan kepala!!!

kenapa gembira? sebabnya adik saya yang dah bertahun2 menunggu keje tetap. akhirnya dalam bulan Ramadhan yang penuh keberkatan ni, terima surat tawaran keje di LHDN sebagai Pembantu Tadbir Keselamatan...selama ni keje kontrak je, kali ni Alhamdulillah, rezeki anak kedua yang sedang dikandung oleh isterinya...tapi...

tapi apa? hmm...berita ni mmg baik tapi membuatkan saya jadi pening!!! mana taknya, dia dapat posting di Muar...bermakna dia akan pindah ke Muar...dan bermakna tugas jaga ayah terletak pada saya 100%...saya xkisah pun nak jaga ayah tu...tapi saya xleh la nak pindah ke rumah ayah sbb saya ada rumah sendiri n tanggungjawab sendiri...ayah dah tentu xnak pindah ke rumah saya sbb dia dah ada rumah kan...kalau dulu kami bergilir2 setiap malam, means selang semalam saya tido rumah ayah, tapi kali ni camne lak jadualnya?

adus...pening...pening!!!

Monday, August 15, 2011

Persediaan utk raya...

bukan beli baju anak, bukan sibuk fikir nak buat kuih raya apa, tapi sibuk cari resepi utk masak masa raya nnt...maklumla, kalau dulu2 arwah mak ada, kitorg dah xpayah fikir bahan apa yg diperlukan utk masak, sume arwah mak siapkan, tinggal kami tolong2 apa yg patut je la, tp mulai thn ni saya kena take over sume tu...xkan la xmasak kan...dah nama raya mesti ada ketupat rendang sume...biasa menu wajib kami setiap kali raya adalah ketupat, rendang daging, kuah lodeh, kuah kacang n ayam masak merah..

ketupat? adus...saya mmg xreti nak buat kelongsong ketupat ni...camne ni? biasa arwah mak n akak tu yg buat...xkan la nak guna ketupat segera tu kan...xde feel la camni...

rendang daging, Insya-Allah, xde msalah, biasa masak rendang ayam je...tp kali ni tukar la ke daging lak...

kuah lodeh...ha...yg ni saya xprnh buat lagi...puas la menggoogle resepi, cari yg terbaik, n utk permulaan, kena test la buat lontong utk buka pose dulu kan...

kuah kacang...yg ni pun xprnh test buat lagi...resepi pun xcari lagi...

ayam masak merah...ha, yg ni xpe, saya dah terer, dulu2 prnh belajar ngan arwah mak, n Insya-Allah xde masalah pd saya...

apa lagi menu utk raya ek?

yuhuu...bonus raya dah masuk!!!

pagi ni saja je suruh hubby buka maybank2u saya, cek mana tau kot2 bonus dah masuk...yela, kata pertengahan bulan kan...Alhamdulillah...masuk la RM559...atas sikit la dpd separuh tu kan...bermakna bln ni saya akan dpt kenaikan gaji la, lmbt sebulan dpd sepatutnya...hubby punya la, disebabkan state yg bayar...so mcm thn2 sebelumnya, mesti lmbt 2-3 hari...tp xpe la, janji dpt gak kan...

hmm...bonus kali ni mmg kena belanja berhemah sbbnya masa ni la keta buat hal...aircond, kipas radiator rosak...kalau x repair mau berpanas kami nak g beraya nnt kan kalau xde aircond, pas tu takut lak kalau keta xleh nak jalan jauh...huhu...nasib la, apa leh buat kan...so pd anak2 sedara mak uda, thn ni duit raya kena cut ye...mak uda dah lari bajet...hehehe...

Friday, August 12, 2011

Kenangan...

pic ni saya pernah letak kt blog dlm entry dulu2...kenangan arwah mak ngan ayah masa majlis kahwin saya dulu...skrg ni pic ni saya jadikan backdrop utk komputer saya, supaya hari2 saya dpt tgk muka arwah mak...

sedih! 12 Ramadhan dah berlalu...tinggal 17 hari lagi kita sume akan menyambut Hari Raya...kali ni kami bukan saja sambut raya tanpa mak...tapi masa raya cuma family saya dan adik yg memang duduk di Kluang yang ada...yg lain sume di rumah mertua...mesti ayah sedih...


Thursday, August 11, 2011

Masya-Allah, apa nak jadi la ngan diorg ni???

sume tau kan skrg kita ni berada dlm bln yg penuh keberkatan, bulan Ramadhan, dan sume pun tau gak kan dlm bln ni umat Islam DIWAJIBKAN berpuasa...tp kan...

isy isy...sakitnya mata bila berdepan ngan situasi ni...

1. pagi tadi, masa nak g keje, terpandangla sorg hamba Allah ni berjalan kaki sambil menjinjing beg plastik berisi makanan dlm 4 polistrene...mak ai, situasi ni berlaku pada waktu pagi ye kawan2...bukan waktu ptg (kalau ptg logik lagi la, beli makanan utk buka kan)...pulak tu sy kenal orgnya...sbb prnh emcee masa penyerahan rumah bantuan SPKR...salah sorg penerima bantuan rumah...n dah tau sah2 dia ISLAM...nak kata beli utk anak2 yg kecik, sume org tau dia xde anak, tinggal berdua je ngan isteri...so makanan tu utk sape lak ek?

2. situasi kedua lak...td kuar jap ngan hubby n anak2...dlm keta tu terpandangla satu keta ni selisih kami...mak ai, pemandunya selamba badak jek hisap rokok...muka mmg sah2 muka melayu tu...dgn ada 3 penumpang kt sebelah n belakang, sume melayu gak...alahai...

hmm...xtau la nak komen apa...yg memandangkan ni terasa sakit mata n sakit hati lak...yela, masih ada yg xberpuasa dlm bln Ramadhan ni sedangkan tau puasa tu WAJIB kepada setiap umat Islam, diulangi...WAJIB...nak kata sakit, sihat walafiat je saya tgk...xtau la nak kata apa dah...

Wednesday, August 10, 2011

teringatkan arwah mak je...

xtau la kenapa, sejak akhir2 ni saya asyik teringatkan arwah mak je...mula la terbayang2 detik2 masa arwah mak masih ada, teringat arwah mak yg suka mengusik ayah sampaikan ayah leh nangis, mak yg selalu tertidur masa baca paper, mcm2 lagi la...

sayang, kami sume xde banyak gambar kenangan dgn arwah mak, sbb kami ni xbape suka bergambar...rasa gmbr terakhir yg ada pun masa celebrate birthday adam, n masa tu mak dah mula demam n xsihat dah...tp tu pun bape keping je sbb xjangka kan mak pergi dulu...

pagi td pun ayah kata dia mimpikan arwah mak...mmg la rasa sedih lagi smpi sekarang tp tahan je la...nangis air mata darah sekalipun mak xkan kembali kan...cuma doa je la yg tinggal utk mak kt alam sana..

hmm...lama raanya xjenguk kubur mak...bukan lupa tapi xde kesempatan...adam pun dah bape kali sebut dah lama kita x g kubur nenek...

Tuesday, August 9, 2011

naik juling mata ni!!!

mana xnya...mengadap Simulasi PRU...PRU nya ntah bila, tp keje dah mula melambak dah ni...masa ni la nak menyelongkar sume data2 PRU lepas, dgn mata dah naik juling (hahaha) tgk angka2 yg nak dikira lagi...kt atas meja saya je dah setimbun fail yg berkaitan ngan PRU ni, nak di settlekan seelok2nya sebelum raya ni...kang kacau lak mood raya kalau HQ tiba2 nak kan, baik siapkan cepat...

dah la Kluang ada 3 parlimen, bersamaan dgn 6 DUN, means saya kena siapkan data utk 9 Parlimen dan DUN ni...alone!!! hua...

p/s : mood oh mood...dtg la dikau...dah tengah hari mood mula la xde ni...mula la merepek meraban kt blog...hahaha...bakal sambung ke ptg la jawabnya kang...

Alhamdulillah...syukur...

smlm, PM buat pengumuman yg ditunggu2 kakitangan awam...huu...BONUS RAYA!!! Alhamdulillah...kali ni dapat setengah bulan gaji, walaupun bersamaan dgn RM534 (kira minimum la tu) sbb gaji xnaik2 lagi walaupun dah bulan 7 tp syukur, ada gak la bajet utk kami buat persiapan raya ni...cuma kali ni mcm xfair je la, dah 2 thn PM bagi samarata setiap kakitangan dpt RM500, tapi kali ni ikut gaji lak...jadi untung kpd mereka yg bergaji besar la kan...utk kami yg bawahan ni kena la belanja berhemah sbb dpt sikit...tp xpe, syukur sbb dapat gak kan...

kena buat planning dari skrg ni dgn hubby, maklumla, anak sedara dah bertambah 4 org ni...huhu...

Monday, August 8, 2011

Dah masuk minggu ke 2 Ramadhan dah...

pejam celik, pejam celik, dah masuk hari ke 8 dah semua umat Islam berpuasa, cepat lak rasanya ek...rasa2 dah ramai yang mula nak shopping utk raya ek? kami? setakat survey je la kt pasaraya...hari tu g Hari2 diorg kata dah dekat2 nak raya nnt ada offer 30%, so tunggu le...hehe...bazar Ramadhan pun kami xjejak lagi setakat ni. mmg cipta rekod betul la...maklumla, sebagai langkah penjimatan kan lebih elok kalau masak kt rumah kan...cuma sehari tu je saya tiba2 terasa nak makan kuetiaw hongkong, so masa buka kt rumah tu kami makan ala kadar je (kuih n ayam goreng), pas solat lepak2 jap kami pun kuarla...tu yg sempat jejak Hari2 kejap, beli songkok utk Adam...

so, start hari ni saya dah boleh mula fikir2kan kuih raya apa nak buat nnt...maklumla, kali ni kena buat utk 3 rumah sekaligus, dulu masa arwah mak ada, persiapan arwah mak yg buat, kali ni saya kena take over, termasuk utk masak raya pertama n marhaban raya kedua nnt...minggu2 terakhir raya dah sibuk ngan sume persiapan tu, nak cuti awal pun mmg xleh sbb bulan 8 cuti kan dah mula dibekukan...

Friday, August 5, 2011

5 Ramadhan dah...

kejap je rasa...hari ni dah 5 Ramadhan pun...Alhamdulillah, sepanjang 4 hari berlalu xterasa letih pun berpuasa...rasa cergas je, keje dari bangun sahur smpi ke mlm pun maintain je...tu la namanya keberkatan dalam bulan Ramadhan ni kan...tp betul la, cuba kita bandingkan tenaga org laki ngan ppuan dalam bulan Ramadhan ni...org ppuan seolah2 dikurniakan kekuatan yg luar biasa, boleh bangun pagi prepare utk sahur, pas tu bersiap2 utk g keje...balik keje pkul 5 ptg dah mula sibuk nak memasak utk buka lak...pas tu buat keje rumah lagi...cuba kalau lelaki?

Tuesday, August 2, 2011

finally...projek cross stitch siap sudah!!!

lama saya amik masa utk siapkan projek ni...rasa2 makan setengah tahun gak la...ni projek pertama saya buat utk yg bergambar n banyak kale ni...biasa saya buat ayat2 suci je...guna satu kale je...ni pun amik masa yg lama bukan sbb apa, hobi ni mmg hobi yg melibatkan kos yg tinggi...yela, kalau dulu benang DMC tu baru bape sen kan...masa saya mula projek ni pun benang baru RM1.30...tp skrg mak ai...dah RM1.80 lak harganya...tapi baik la saya beli dpt RM1.50 skrg...agaknya tauke kedai tu dah biasa tgk saya kot...huhu...

so kawan2...ni la hasilnya...actually pattern ni lagi besar, tp saya terpaksa cut dari pattern asal sbb kain xcukup lak...tp xpe, janji jadi kan...

yg tengah2 tu cahaya lampu ye...hehe...



antara aksi si Eisya ni ngan cross stitch saya yg dah siap...si kecik ni leh offer diri lak nak jadi model...

ok, utk projek seterusnya, dah hampir siap pun...kali ni utk dapur lak...tp kang dah siap baru saya publish yek...

Mertua vs menantu...

eceh...mcm tajuk drama yg Erra Fazira tu berlakon lak ek...huhu...tp tu la...nak cite la sikit psl mertua saya yg sgt2 suka berceramah ni...yg peliknya saya je la yg selalu kena dengar ceramahnya dr awal smpi akhir...mak mertua, adik beradik hubby n ipar duai saya bila mertua mula nak ceramah, masing2 mula la bangun sorg2 cabut...saya? xkan la nak cabut kan...kang mertua ckp apa lak...kira xsampai hati la ni...tp kan, asal saya balik kampung je mesti kena dengar ceramah...aduh...

so, smlm kira sesi tazkirah bersempena Ramadhan la. tgh syok melayan drama kt TV2 tajuk Permata Di Kaki Lima tiba2 mertua mula la buka ceramah...memula psl tanggungjawab ibu bapa kt anak...cara asuh anak supaya dgr ckp la, bacaan2 yg patut dibaca la...siap nasihat kt saya ajar si Eisya tu pakai tudung (walaupun mmg dia pakai pun cuma kadang2 je la)...pas tu masuk lak bab solat, bacaan yg patut diamalkan lepas solat la...mcm2 lagi la...tp yg saya xtahan, mertua ni sebenarnya seorg yg sgt taksub dgn satu parti politik tu...tgh2 ceramah tetiba leh lak masuk cite psl politik...aduh...mula la kata parti tu xbagus la, iktikad dah menyimpang la...ni yg saya malas nak dengar jadinya...mula la fikir camne la nak menyelamatkan diri dpd dok dengar ceramah yg dah melalut ke politik ni...ye la, saya ni org kerajaan, keje ngan Jabatan Penerangan lagi tu...yg sepatutnya menyokong dasar2 kerajaan (ni bukan nak kata saya xsokong tau) tp bila berdepan ngan mertua ni saya xleh nak kata apa, xleh nak membidas apa dia kata...sbbnya...mertua...n saya malas la nak panjang2 cite...kang kalau saya membidas apa dia ckp xpsl je la lagi berpanjangan ceramah saya kena dengar...huhu...mujur la tetiba si Eisya tu membuang...so ada la alasan nak menyelamatkan diri daripada terus dengar n dengar...hmmm...apa boleh buat kan???

Ahlan Wa Sahlan...Ya Ramadhan...



kejap je masa berlalu ek...dah masuk bulan Ramadhan...bulan yg ditunggu2 oleh sume umat Islam di seluruh dunia...Ramadhan kali ni Ramadhan pertama yg kami sambut tanpa mak di sisi...kalau dulu, sejak dapat pindah balik ke Kluang ni, jarang kami buka puasa kt rumah, kebanyakannya kt rumah mak...yela, mak tinggal berdua ngan ayah je, jadi kehadiran kami anak-beranak meriahlah rumah bila tiba masa berbuka kan...tapi mulai tahun ni dan tahun2 seterusnya, kami kena terima hakikat yang mak xkan bersama kami lagi utk berbuka dan seterusnya sambut raya...sedih tu sedih gak...tp yg pergi tetap xkan kembali kan...


yg kesiannya kt ayah la, awal2 puasa kami balik ke kampung (rumah mertua), jadi nak xnak ayah terpaksa ke Klang, rumah adik yg bongsu tu...nak buat camne kan, hati org sana nak kena jaga gak kan...xpe la, daripada ayah dok kt rumah sorg2 melayan perasaan sedih, lebih baik dia ke sana, adik tu pun xkeje jadi senang la nak tengok2kan ayah tu...saya dpt bayangkan kalau ayah tu ada kt rumah sekarang, dah tentu dia sedih2 sgt bila teringatkan arwah mak...


apa pun, SALAM RAMADHAN UTK SEMUA...

Wednesday, July 27, 2011

Betul ke warna mempengaruhi cara kerja seseorang?

peh...tajuk x ingat punya...tp tu la yg berlaku kt saya hari ni...hari ni saya g keje pakai baju kale coklat...dan hari ni bos arahkan saya sambung balik keje2 menaip surat yg xsiap smlm...tp kan, hari ni saya buat keje x bape nak cekap sgt la berbanding smlm...ada lak tersilap taip kt surat tu...yeye jela bos puji bukan main lagi...tp sekali ada gak yg silap...huhu...

bos kata sbb saya pakai baju warna ni la kot saya jadi mcm xbermaya sikit (huhu...bos xtau tu saya pose...) mula la bos sakat saya mcm2...kata saya penat la, itu la...ini la...naik segan jugak tu...dah la saya sorg je ppuan kt ofis tu kan...lagi satu kan, bos bg tau, warna ni xsesuai ngan saya sbb saya nampak tua (apa???) peh...kesabaran je la...confirm ni last pakai baju ni...pas ni xnak pakai lagi g ofis!!!

hmm...tp betul ke warna mempengaruhi mood kerja kita ni? smlm saya pakai warna pink...

Tuesday, July 26, 2011

TAJ ke Pasti?

next year adam dah jejak 5 tahun, mula la kami ni dok pk nak hntr ke tadika...biar dia belajar...yela, dulu nak hntr masa umur dia 4 thn rasa mcm kecik je lagi si adam tu...skrg ni lak dah musim tadika n sekolah buka utk pendaftaran...hubby siap dah amikkan borang utk TAJ lagi...TAJ tu apa? ala...tadika agama johor la...kt johor ni ada tadika kt sekolah agama...kami dah survey2 tadika sesi ptg, senang hntr adam belah ptg, so xpyh lg nak hntr kt pengasuh tu...tp tu la, tetiba rasa mcm xtau lak nak buat keputusan antara hntr kt Pasti or TAJ ni...yele...walaupun Pasti tu bawah PAS tp kami xnak fikirkan pasal politik, apa yg kami nak biarla budak2 tu dpt yg terbaik n seimbang dunia akhirat...


cite psl nak daftar ni, ntah bila la nak hntr borang pendaftaran ni? si adam tu diajak g potong rambut kt kedai punya la payah...nak amik gmbr passport pun xdpt selagi xpotong rambut dia yg dah panjang tu...hmm...

so...TAJ atau Pasti ni???

Monday, July 25, 2011

bawa anak g keje? huhu...

semalam kene keje...program Info Komuniti 1Malaysia Mukim Layang2...pagi tu suppose kene keje gak, program yg sama tp kt Mukim Machap, tp memandangkan mr.hubby ada mesyuarat guru2 agama, terpaksa la call ckp dtg ptg je...baik member2 ofis ni leh cover kan...

memandangkan keje saya ni agak relaks (walaupun kene jadi emcee utk majlis penutup, yb dtg lak tu) so saya pun nekad la bw mr.hubby n anak2 ikut sekali...yele...tmpt tu jauh bebeno...nak g sorg mmg sy xberani le...kalau takat bandar kluang je xkisah...

otw g, budak2 leh tdo lak, so dah tentu la sampai je diorg buat perangai punya sbb tdo terganggu, tp nak buat camne kan...baik la ada mr.hubby dok layan diorg time sy tugas emcee tu...kalau x camne la nak emcee dgn budak2 sibuk mintak dukung kan? hahaha...

hmmm....gmbr kt atas di di snap oleh member ofis...masa ni tgh khusyuk tgk org karaoke...tgk la tu, smbil pangku si eisya lagi tu...hahaha...keje weekend je leh buat camni, waktu keje biasa xleh buat ye...

Friday, July 22, 2011

tgh baca novel ni...

balik dari cherating rabu lepas, mlm tu smpt ajak hubby kuar...makan kt luar, n ronda2 kt kluang mall...almaklumla, lama dah tinggalkan hubby n anak2 sbb g kursus...so mlm tu jalan2 la kami sume...memandangkan masa smpi kt kluang mall tu pun dah pukul 9 lebih, so smpt singgah kt popular je la, beli novel, lama dah xde bahan bacaan ni...biasa kalau nak g kursus saya mesti bawa novel...tp xsmpt lak nak beli hari tu...

so ni la novelnya...masa beli tu belek2 gak sinopsisnya...mcm best...tp lmbt sikit saya mula baca sbb sambil menyambil buat cross stitch yg dah terbengkalai tu...tp kan...bila dah mula baca...hmm...best a citenya setakat yg saya dah baca tu...rasa2 baru 30% baca...sengaja baca lmbt2, selang seli ngan buat cross stitch...nak tunggu gaji utk beli novel baru punya psl...hehe...


moh kita baca novel ni...