BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Monday, January 17, 2011

susah hati!!!

susah hati? kenapa yek?


pertama - sbb mak smpi skrg masih lg di wad HSI JB...2 hari di Pakar Utama Kluang, transfer ke Hospital Kluang setengah hari, terus admit ke HSI JB...klu nak dikira2, dah 14 hari mak kt hospital

kedua - tgk keadaan ayah yg dlm kesedihan, baru je 4 hari ayah nmpk happy sebab mak dah sedar dr tidur yg sgt lama, nmpk condition mak mcm makin stabil n doktor kata nak transferkan mak ke wad biasa, tup2 dpt bad news...karbon dioksida xkuar dr bdn mak, malah sgt tinggi...smpikan mak terpaksa dipakaikan topeng oksigen yg kuat, n pg smlm keadaan mak dah balik kpd asal...ditidurkan semula, ntah smpi bila...tgk ayah yg muram je, rasa susah hati sgt...mkn pun xde selera...

ketiga - sblm mak xsedar, mak tanya mak lang ada dtg ke x, bila jwb x muka mak berubah...yela masa mak sihat mak selalu jenguk mak lang kt kg, ni masa mak sakit sekali pun xdtg...so nekad la sms sepupu (anak mak lang), tanya xde sesape ke antara anak2 mak lang yg boleh bw mak lang ziarah mak, sbb mak dah tanya sebelum ditidurkan balik? bila baca reply dr sepupu tu, rasa kecik hati je dgr jwpn dia :
kami akan dtg, tp tggu je, zahir baru lepas amik cuti seminggu, dia bukan keje gomen, tp kuli je, buat keje ngan kontrak,xdtg gaji xde, sbb hntr irah ke perak, bercuti kt sana, 3 hari balance cuti zahir sambut reunion ngan kwn2. abg zainor study, tgh peksa. laki alang baru lps operate. ayah mmg dah lama xleh drive, xlarat. akang ngandung, mabuk kritikal. angah xtau bw keta. suami angah outstation. bukan kami sengaja xnak dtg or ngelak nk dtg, mak masa tau mak ngah masuk icu mak menggelabah gile, tp nak wat camne, xde sape nak bw mak. xbaik buat andaian klu xtau cite. kami akan dtg, tp xpasti bile. busu ckp mak ngah ditidurkan, dtg pun xleh bckp ngan mak ngah, cuma leh tgk je. kena faham situasi kamu. mcm tu la ms arwah meninggal dulu, sakit dia, xde sapa pun balik lawat kan. xde pun balik. kitorg xberkira
bila baca jwpn dia tu...mmg terasa hati sgt...camne lak leh amik cuti utk bercuti n g reunion, tp xleh luangkan masa sehari utk bw mak lang g jumpa mak?
pas tu bila ungkit psl arwah wan tu...mmg terasa sgt...suka2 je ckp kitorg xdtg melawat arwah sdgkan selang sehari kami dtg ke wad ziarah arwah, cuma mungkin masa kami dtg family mak lang xjumpa kami smpi dia buat statement camtu...pas tu masa arwah meninggal, mmg kami xsmpt nak jumpa sbb kebetulan akak punya majlis kt umah belah laki...bila dpt tau, kami ramai2 terus balik kg, tinggalkan akak dgn diwakili pakcik sbg wakil keluarga ppuan, tp bila smpi je kg, dah selamat kebumi, kami cuma smpt ke kubur je...
xtau la apa salah family kami smpikan mak lang sanggup cite ntah apa2 pd anak2nya...smpikan anak2nya anggap mcm family mereka yg teraniaya, smpikan ada lak anak2nya yg mcm memusuhi arwah, mlh berdendam dgn semua kaum keluarga...mmg xfaham betul...ingat lg masa mak lang sibuk nak tukarkan nama tanah arwah kpd nama dia, mak sanggup dtg jauh2 semata2 nak settlekan, malah mak sanggup bg camtu je sbb mak xnak harta2 yg ditinggalkan arwah sbb mak xduduk kt sana, tp ni balasannya pd mak...sedih sgt...

keempat - terkilan sgt sbb mak nak sgt ckp @ jumpa Adam...ye la, kan Adam satu2nya cucu yg mak jaga, masa mak sedar bila jumpa sesape je mak mesti tanya Adam mana...pas tu masa jumpa mak hr tu, mak suruh cal Adam, sbb mak nak ckp, tp ckp kt mak nnt bila mak tukar wad biasa baru cal, klu x nnt nurse bising sbb guna hp. ye la, wad mak kt penuh dgn peralatan elektronik, takut terjejas lak nnt...soknya nak cal Adam xsmpt sbb dpt masuk kejap je, gilir2 ngan adik beradik lain, ingat nak cal ptg tu bg mak ckp, tp rupa2nya ptg tu keadaan mak terus berubah...kena pakai topeng gas berterusan...mlm tu mak curi2 cal ckp mak lapar, nak minta kami belikan sup sayur, tp xlama pas tu mak cal balik kata xpyh sbb mak dah mkn nestum...so kami xhntr la sup sayur tu...tp bila dtg soknya...terkejut tgk keadaan mak...dah kembali kpd asal, dgn segala wayar berselirat dan tiub pernafasan masuk kt mulut, malah kata nurse mak terpaksa ditidurkan semula...rs terkilan sgt...dah la mak xdpt bercakap ngan Adam, xdpt lak mkn sup sayur...sedihnya!!! cuma mak smpt pesan suruh bg tau Adam, nenek miss Adam so much...

kelima - bila terpaksa berulang alik ke JB dan sumber kewangan semakin menyusut malah jadi defisit, mmg buntu mana nak cr lg sumber kewangan sbb dah banyak berhabis utk kos ke sana...dgn gaji yg xseberapa...

pendek kata...mmg susah hati la skrg!!!

1 comments:

Idah said...

sedih sungguh dengan cerita awak, apa-apa pun bersabarlah apa yang berlaku dugaan untuk menguji kesabaran dan ketabahan diri....... InsyakAllah akan ada ganjaran dikemudian hari...... tabahkan hati sentiasa